DRUGO SLOVENSKO SREČANJE ZMAJEV

V soboto, 26. maja 2018,  bo v Kozjem zmajsko!

V letu 2017 smo Kozjani spletli prve zmajske vezi s kraji, ki imajo v svojih grbih ali izročili legende o zmajih. Lepo doživetje in njihovi pozitivni odzivi so nam dali zmajskega ognja za 2. srečanje slovenskih zmajev, ki bo v soboto, 26. maja 2018 v Večnamenskem centru v Kozjem v okviru prireditve “Koza, zmaj in še kaj”.

Lani so nas tako s svojimi simpatičnimi predstavitvami razveselili zmajski prijatelji iz Vurberka, Ljutomera, Žirov, Loške doline in Žleb pri Medvodah. Predstavili so legende svojih zmajev skozi maskote, pripovedi, lokalne izdelke, knjige…

Ljutomerčani so posebej za nas svojemu zmaju “puščali kri” in nas z njo krepili pri svoji stojnici, ob predstavnikih iz Loške doline smo se “posladkali” z njihovim narečjem in zmajskimi šapicami, iz Žirov nas je prišel pozdravit njihov zmaj kot maskota in s sabo med drugim prinesel čudovito knjigo “Žirovske pravljice, od TD Žlebe-Marjeta smo se naučili, kako z legendo o zmaju popestriti domači kraj za izletnike, iz Vurberka pa nam je simpatična zmajska ekipa poleg veliko dobre volje prinesla še zanimivo legendo o svojem Wurmbergu.

Letos poleg starih prijateljev lepo vabimo in pričakujemo tudi predstavnike drugih krajev iz Slovenije. Zmajske legende se skrivajo še v: Kamniku, Radljah ob Dravi, Rogašovcih, Svetem Juriju ob Ščavnici, Šenčurju, Šentjurju pri Celju, Ljubljani, Solčavi, Postojni in še kje.

Osrednji del srečanja za najširšo publiko bo predstavitev krajevnih zmajskih legend, ob tem se bodo zmajski kraji predstavljali tudi s stojnicami z lokalnimi izdelki.

Predstavnikom zmajskih krajev in tokrat tudi širši zainteresirani javnosti bomo ponudili dve novi zanimivi predavanji: povabili smo dr. Miho Kodermana na temo: Možnosti razvoja turizma na podeželju ob vključevanju naravnih in kulturnih danostih, ter priznanega arheologa dr. Marka Freliha s predavanjem na temo zmajev sveta.

Na okrogli mizi po predavanjih bomo predstavili svoje izkušnje in napredek na področju “zmajskega” turizma v naših krajih.

Spet bomo naše goste na njihovo željo popeljali po Kozjem in jim razkazali nekaj najbolj zanimivih točk.

S hvaležnostjo in lepimi spomini prilagamo fotografije lanskih daril naših prijateljev na temo zmajske šape, ki so doslej krasila naš večnamenski športno-kulturni center, odslej pa stene našega gostišča Motel Kozje.

 

V okviru letošnjega strokovnega srečanja zmajev se bosta prepletala turizem in kultura zmajev. Povezovanje bo potekalo na podlagi predavanj, ki jih bosta ob tej priložnosti izvedla strokovnjaka, dr. Miha Koderman in dr. Marko Frelih. Dr. Miha Koderman iz Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem bo predaval o možnostih razvoja turizma na podeželju, ki je kljub izredni geografski raznolikosti in kulturni pestrosti še vedno premalo vključeno v turistično ponudbo Slovenije. Dr. Marko Frelih, priznani arheolog iz Slovenskega etnografskega muzeja bo predaval na temo Kraljestvo zmajev v okviru katere bomo spoznali tradicijo zmajev doma in po svetu. Temi sta zanimivi za širšo javnost, ki je toplo vabljena na predavanje in razpravo s strokovnjakoma.

 

Predstavitev predavateljev:

Dr. Marko Frelih

Doktor arheoloških znanosti, univ. dipl. arheolog, je v Slovenskem etnografskem muzeju zaposlen od leta 2004.Kot arheolog že več let raziskuje medkulturne povezave med starimi civilizacijami. Še posebej ga zanima duhovni svet prazgodovinskih kultur v kontekstu razumevanja kultnih mest, ritualov in umetnosti. Prav tako že vrsto let preučuje stike Slovencev z neevropskimi kulturami. V ospredju njegovih raziskav sta misijonarja Friderik Baraga (severna Amerika) in dr. Ignacij Knoblehar (Sudan).

 

Dr. Miha Koderman

Dr. Miha Koderman je raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, kjer je izvajalec več predmetov s področja družbene in ekonomske geografije ter geografije turizma. Z raziskovanjem omenjenih področij je povezana glavnina njegovih strokovnih objav: je sourednik štirih uredniških zbornikov ter avtor znanstvene monografije in številnih člankov, samostojnih sestavkov in konferenčnih prispevkov, ki jih je kot avtor oziroma soavtor objavil v uveljavljenih znanstvenih revijah ter publikacijah doma in v tujini. Je tudi izvajalec profesionalnih usposabljanj za učitelje in strokovne delavce v turizmu ter aktivni član Zveze geografov Slovenije.

 

Lepo vabljeni v imenu zmajske ekipe!

Mirko Kovačič

vodja srečanja slovenskih zmajev in

organizacijskega odbora prireditve »Koza, zmaj in še kaj«

kovacic.mirko@gmail.com

 

Veronika Gradišek

zmajska pomočnica

verica.gradisek@sc-krsko.si

Marinka Žibret

zmajska pomočnica

marija.zibret@gmail.com

 

F