TRETJE SLOVENSKO SREČANJE ZMAJEV

V soboto, 11. maja 2019,  bo v Kozjem zmajsko!

Doslej smo dve leti na srečanje zmajskih krajev vabili vse kraje z legendami o zmaju. Pri nas so tako bili že gostje iz krajev: Ljutomer, Drakovci, Žiri, Loška dolina, Prevorje (za Šentjur), Vurberk, Žlebe-Marjeta, Miklavž pri Ormožu, Slovenske Konjice.

Letos smo na srečanje vabili le zmajske občine – občine z zmajem v grbu. Takih je v Sloveniji 12.

Doslej so udeležbo potrdile občine: Šentjur pri Celju, Žiri in Sveti Jurij v Slovenskih goricah ter Ljutomer, v dogovarjanju smo še z Radljami ob Dravi, Svetim Jurijem ob Ščavnici in s Solčavo.

Zmajske občine tokrat vabi Občina Kozje z županjo Milenco Krajnc, ki je tudi navezala stike z vsemi župani.

Zmajski kraji se bodo med 14.00 in 16.00 z 10-minutnimi točkami predstavili na glavnem odru. Predstavitve bodo zelo različne, od pevskih (gostili bomo npr. Jurovski oktet iz Sv. Jurija v Slovenskih goricah) do igralskih (npr. iz Šentjurja pridejo člani Epik teatra). Občina Šentjur se bo letos predstavila še na poseben način: Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur bo pri nas gostovalo z razstavo »Moj Šentjur«.

Zmajske občine se bodo pomerile tudi v zabavnih igrah in kvizu, kar bo, verjamemo, zabavno zanje in zanimivo za publiko.

Svoje znamenitosti in lokalne proizvode bodo predstavljale na ti »zmajskih stojnicah«.

V času izven uradnega dela bomo goste vodili po turističnih točkah Kozjega, Pilštanja in Podsrede. Pri tem nam pomagajo člani Turističnega društva Kozje, Dramske skupine »Kozji rog«, Turističnega društva Pilštanj in domači vodniki – prostovoljci. Sodelujemo tudi s Kozjanskim parkom. Za pogostitev naših gostov z jedmi iz odprte kozjanske kuhinje bo poskrbela gostiteljica, Občina Kozje.

Tudi letos smo na prireditev povabili »botro«« naše prireditve, gospo Dušica Kunaver, ki je lani prav ob našem srečanju zmajev prvič izdala tudi knjigo o zmajskih legendah v slovenskem ljudskem izročilu. Žal se je letos morala opravičiti, vse prijazne ljudi iz Kozjega pa pohvali za organizacijo in upa, da naslednje leto spet pride.

 

  ******

V letu 2017 smo Kozjani spletli prve zmajske vezi s kraji, ki imajo v svojih grbih ali izročili legende o zmajih. Lepo doživetje in njihovi pozitivni odzivi so nam dali zmajskega ognja za 2. srečanje slovenskih zmajev, ki je bilo v soboto, 26. maja 2018, letos pa organiziramo že 3. srečanje slovenskih zmajev, ki bo potekalo v okviru prireditve Koza, zmaj in še kaj.

Predlani so nas  s svojimi simpatičnimi predstavitvami razveselili zmajski prijatelji iz Vurberka, Ljutomera, Žirov, Loške doline in Žleb pri Medvodah. Predstavili so legende svojih zmajev skozi maskote, pripovedi, lokalne izdelke, knjige…

Ljutomerčani so posebej za nas svojemu zmaju “puščali kri” in nas z njo krepili pri svoji stojnici, ob predstavnikih iz Loške doline smo se “posladkali” z njihovim narečjem in zmajskimi šapicami, iz Žirov nas je prišel pozdravit njihov zmaj kot maskota in s sabo med drugim prinesel čudovito knjigo “Žirovske pravljice, od TD Žlebe-Marjeta smo se naučili, kako z legendo o zmaju popestriti domači kraj za izletnike, iz Vurberka pa nam je simpatična zmajska ekipa poleg veliko dobre volje prinesla še zanimivo legendo o svojem Wurmbergu.

 

Lepo vabljeni v imenu zmajske ekipe!

Mirko Kovačič

vodja srečanja slovenskih zmajev in

organizacijskega odbora prireditve »Koza, zmaj in še kaj«

kovacic.mirko@gmail.com

 

Veronika Gradišek

zmajska pomočnica

verica.gradisek@sc-krsko.si

Marinka Žibret

zmajska pomočnica

marija.zibret@gmail.com

 

F